Prichádza grilovacia sezóna – viete, ako doma grilovať chutne, ale hlavne zdravo?

Prichádza grilovacia sezóna - viete, ako doma grilovať chutne, ale hlavne zdravo?

Grilovanie je obľúbenou letnou činnosťou v množstve domácností. Len čo sa trochu oteplí, vyťahujeme grily a pozývame priateľov. Každý má rád niečo iné, ale my vám teraz prinášame tipy a triky, ako urobiť z obyčajného grilovania naozaj famózny gurmánsky zážitok!

Prichádza grilovacia sezóna - viete, ako doma grilovať chutne, ale hlavne zdravo?
(zdroj: unsplash.com)

Zdravé tuky aj proteíny

Na grilovanie potrebujete predovšetkým kvalitné ingrediencie a, samozrejme, aj kvalitný gril. Existuje viacero druhov grilov – s elektrickým môžete napríklad grilovať celý rok, s kontaktným zasa aj v interiéri. Je len na vás, ktorý sa vám viac hodí, vyberajte ale starostlivo a kvalitne. S cenou vám môže pomôcť napríklad tento Planeo zľavový kupón.

Burger nemusí byť správnou voľbou, minimálne nie pre každého. Môžete si zvoliť zdravšie varianty proteínov, ako je napríklad kuracie alebo morčacie mäso, poprípade sa zamerať na ryby, ktoré sú zasa zdrojom skvelých omega 3-tukov.

Pre vegetariánov odporúčame napríklad grilované syry. Zdravou variantou sú v tomto prípade syry halloumi, ale aj obľúbený hermelín. Pre vegánov je dobrou voľbou aj tofu syr.

Vyskladajte si vyvážené jedlo

Dbajte na to, aby ste vyskladali tanier s pochúťkami z grilovačky naozaj vyvážene – zhruba tretinu by mali tvoriť bielkoviny, rovnaké množstvo celozrnné pečivo a zvyšok je zelenina a ovocie. K zdravému tanieru patrí aj primerané množstvo zdravých tukov ako je napríklad olivový olej. Nezabudnite ani na bylinky a koreniny.

Nekupujte marinády z obchodu. Ich problémom je ich zloženie – sú v nich dochucovadlá, konzervanty, umelé arómy, cukor a rôzne iné nezdravé zložky. Pripravte si takúto marinádu radšej doma z kvalitných surovín, ako je kvalitný olivový olej, bylinky, korenie, soľ, citrónová šťava a med.

Na grilovanie potrebujete aj špeciálne náčinie, ktoré vám túto činnosť uľahčí, či už ide o kliešte, misky alebo rôzne iné kuchynské pomôcky. Pozrite sa na https://www.kuponyzdarma.sk/, kde tieto aj iné veci zoženiete za skvelé ceny a z pohodlia domova.

Zelenina sa hodí v každej podobe

Fantázii sa medze nekladú ani pri grilovaní – grilovať môžete špargľu, cuketu, baklažán, avokádo, kukurica, huby aj cibuľu. Dodaju vám vitamíny, minerály, stopové prvky aj vlákninu. Zeleninu môžete aj nakrájať na tanier, no pôsobivejšie sú zeleninové šaláty. Nájdite si recepty na internete a pripravte aspoň dve či tri verzie, aby si každý hosť prišiel na svoje. 

Ak sa mäso pripáli, nekonzumujte ho. Stáva sa tak zdrojom karcinogénnych látok, ktoré vášmu telu neprospievajú. V prípade grilovania špekačiek alebo slaniny si kúpte naozaj kvalitné produkty – čítajte etiketu. Údeniny vo všeobecnosti konzumujte s mierou a hlavne s veľkou porciou zeleniny.    

Po dobrom jedle sa hodí aj dobrá kávička. Tú si pripravíte len na kvalitnom kávovare, preto si pozrite tieto najlepšie kávovary a vyberte taký, ktorý bude najviac vyhovovať vašim potrebám a preferenciám.