Pripravujú nás naše sny počas spánku na negatíva?

Výsledky hovoria, že ľudia, ktorí prežívali ťaživé sny mali oblasti v mozgu riadiace emócie citlivejšie vycvičené. To znamená, že na vzniknutú situáciu dokázali reagovať rýchlejšia a efektívnejšie ako ostatní.

Najviditeľnejšie reakcie zaznamenali, ak sa účastník štúdie na druhý deň po ťaživom sne dostal do náročnej situácie. Či už išlo o rozchod s partnerom, nešťastie v rodine alebo neúmernú pracovnú záťaž – vyrovnali sa so situáciou lepšie, ako ľudia, ktorí nemávajú nočné mory alebo len zriedkavo.

Aj na psychickej výbave záleží

Všeobecnosti sa na nočné mory nemôžeme dívať ako na niečo pozitívne, to nie. Traumatické a trýznivé sny, ktoré spôsobujú nespavosť a stres, rozhodne pozitívne, ani prospešné nie sú.
Tiež záleží od vašej psychickej výbavy. Úzkostlivejší človek s krehkejšou psychikou má logicky z ťaživých snov podstatne viac nevýhod ako pozitív. Neraz spôsobia situáciu, ktorá sa nedá bez pomoci odborníkov liečiť.

Veľa strachu škodí

Vedci sú presvedčení, že keď sa vo sne prekročí určitá hranica strachu, stráca svoju prospešnú úlohu ako emocionálny regulátor.

Takže či bude nočná mora pre vás prospešná alebo ničivá, závisí od dávky strachu, ktorú vám v noci sen prinesie.

Foto: unsplash.com